Gevangenis


Sinds 1999 werkt La Casa Oaxaqueña samen met de gevangenis van Pochutla. Elke zaterdagmorgen geeft La Casa aan de kinderen van de gevangenen twee uren spelletjes en creatieve aktiviteiten.

Kinderen van gevangenen nemen deel
aan creatieve aktiviteiten.

1. Kinderen en de gevangeniswereld

In 1999 doet de directeur van de gevangenis van Pochutla beroep op La Casa voor een vreemd probleem : sommige kinderen van de gevangenen komen elke dag samen met hun moeder naar de gevangenis. Ze brengen eten, schone kleren, geld of andere zaken mee voor hun gevangen vader. Deze kinderen komen dus dagelijks in contact met de gevangeniswereld en verblijven regelmatig het volledige weekend in de gevangenis. La Casa gaf elke zaterdagmorgen twee uur spelletjes en creatieve aktiviteiten aan de kinderen in die gevangenis, maar om verschillende redenen zijn deze aktiviteiten op dit moment opgeschort .

La Casa en artisanale produkten van de gevangenen.

2. Artisanale produkten

Om de gevangenen te helpen hun artisanale produkten te verkopen, had La Casa een klein winkeltje in Ventanilla geopend. Ventanilla is een eilandje dat veel bezocht wordt door toeristen. Naast de artisanale armbanden, sleutelhangers, hangmatten enz., verkocht men er ook educatieve spelen en postkaarten. De spelen zijn een creatie van La Casa, de postkaartenwerden gemaakt in de dorpen en in de gevangenis. Het winkeltje werd mogelijk dankzij een gift van het CNCD (Centre National de Coopération au Développement). In juli 2004 hebben we het winkeltje noodgedongen moeten sluiten wegens concurentie van soortgelijke winkeltjes.

We verkopen nog artisanale produkten van de gevangenen op de kerstmarkten in Brussel of bij Isabelle.

3. Informatica cursus voor de gevangenen

Sinds 2004 proberen we regelmatig een cursus informatica aan te bieden tweemaal per week aan geïnteresseerde gevangenen. Deze cursus worden gegeven door de vrijwilligers met voldoende kennis en die langer dan drie maanden blijven.