Ontstaan

Sinds het ontstaan in 1989 bekommert La Casa Oaxaqueña zich om de kinderen van Puerto Angel en omgeving. Tegenwoordig geeft La Casa onderwijs in 5 dorpen in de regio en in de gevangenis van Pochutla, en steun een coöperatie.

De schoolresultaten van de kinderen
zijn heel bemoedigend.

1. La Casa Oaxaqueña

La Casa werkt samen met Fortunata en Ana-Belen, 2 jonge mexicaanse vrouwen. Fortunata volgde stages bij “Leraren Zonder Grenzen – Enseignants Sans Frontière”, en werken sinds 1993 en 1998 vereniging. La Casa Oaxaqueña geeft tegenwoordig onderwijs in 5 dorpen in de regio. De schoolresultaten van de kinderen zijn heel bemoedigend. De aanvragen stromen binnen, maar het is onmogelijk er gevolg aan te geven bij gebrek aan middelen (personeelssalaris + verplaatsingskosten) en tijd (lange trajekten met de bus en te voet).

Iedere dag is waardevol.

2. Les geven

In de dorpen maken we hoofdzakelijk gebruik van spelen, creatieve aktiviteiten (schilderen, tekenen, verhaaltjes).
De kinderen snellen toe wanneer we aankomen, benieuwd naar wat we bij ons hebben. Ze vragen wat we vandaag zullen doen. Soms lezen we hen sprookjes voor, zittend op grote doeken. Soms maken we grote gezamelijke
tekeningen, creëren we onze eigen verhaaltjes, spelen we met kaarten enz. Iedere dag is waardevol. Omgeven door hun glimlach en hun blinkende ogen, is het een plezier hen tijd en aandacht te schenken.

Zonder deze hulp zouden veel van deze jongeren
nu werken voor een hongerloon.

3. De resultaten

Sommige van de kinderen waarover La Casa Oaxaqueña zich ontfermt hebben met succes het basisonderwijs beëindigd. Maar hun ouders hebben de middelen niet om voor hen het secundair onderwijs te betalen. La Casa steunt meerdere adolecenten financieel. Sommigen worden volledig gesponsord via peterschap. Aan anderen betaalt La Casa, navolgens het geval, enkel de aankoop van de uniformen, de schoolboeken, het basis schoolmateriaal enz. Zonder deze hulp zouden deze jongeren nu werken in een hotel of restaurant voor een
hongerloon.

Vandaag betalen we, dankzij peterschap, de studies van 26 jongeren waarvan 4 hogere studies volgen aan de universiteit van de Staat Oaxaca met succes volbracht.